Mindfulle mama en baby

Moederschaps mindset: drie manieren om mindfulness te oefenen mét je baby

Niet ongebruikelijk voor nieuwe moeders is om zich overweldigd te voelen, door de talloze veranderingen die van het moederschap worden vereist. Aanpassen aan het worden van een gezin van drie of meer personen, verlies van vrijheid voorafgaand aan de baby en functioneren bij weinig slaap, zijn allemaal aspecten van een verschuivende identiteit die zich in deze periode openbaart. Naarmate vrouwen kennis maken met hun nieuwe moederrol, betreuren ze vaak het verlies van hun vroegere zelf.

Helaas versterkt de maatschappij de boodschap dat we op de een of andere manier het verleden kunnen bereiken en ons ‘pre-babyleven’ kunnen ‘terughalen’. Ik heb veel moeders ontmoet die een diep verlangen uitdrukken om weer te gaan werken, schoonmaken, koken, sporten, enz., zoals ze deden voordat hun kleintjes arriveerden. Maar als we deze berichten internaliseren, zetten we druk op onszelf om een eindeloze lijst van ‘to-dos’ bij te houden, die vaak ook nog eens bijdragen ​​aan een overvol mama-brein. Hoewel we allemaal gedachten hebben die ons onvermijdelijk van het huidige moment afleiden, kan het eigen maken van enkele zinvolle manieren om aanwezig te blijven bij je pasgeborene (en jezelf) tijdens deze transformatieve en betekenisvolle tijd ongelofelijk waardevol zijn.

Een van de manieren waarop we bij onze baby’s aanwezig kunnen blijven, is te beginnen met het oefenen van mindfulnessvaardigheden. Eenvoudig gezegd verwijst mindfulness naar aandacht besteden aan het huidige moment. In tegenstelling tot wat veel nieuwe ouders denken, hebben verschillende meditatieleraren de zwangerschap en de postpartumperiode als een optimaal moment geïdentificeerd om aan ​​mindfulness-oefening te beginnen.

Wetenschappers hebben aangetoond dat ouders die mindfulness beoefenden voordat hun baby’s werden geboren, minder stress, angst en depressie rapporteerden tijdens de zwangerschap en de postpartumperiode (Duncan & Bardacke, 2010).

Mindful ouderschap kent een aantal manieren waarop nieuwe moeders bewust aandacht kunnen besteden aan hun kleintje:

1. Bewust zijn van je ademhaling: tijdens het voeden van je baby kan het verleidelijk zijn om tv te kijken, e-mail te checken of op je smartphone te spelen, maar het is ook een goed moment om je te concentreren op de baby of je aandacht te richten op je ademhaling, door gewoon te letten op je buik die omhoog komt op de inademing en weer daalt op de uitademing.
2. Loopmeditatie ofwel bewust wandelen: wanneer je met je baby op pad bent, is het een prachtige tijd om aandachtig te wandelen door aandacht te schenken aan je stappen – door ze te tellen of door ze te coördineren met je ademhaling. We kunnen onszelf eraan herinneren dat opvoeden / moederschap betekent simpelweg de ene voet voor de andere zetten en een stap tegelijk doen.

3. Liefdevolle vriendelijkheid: de eerste dagen en maanden van het moederschap zijn een tijd waarin veel van je aandacht op je baby is gericht. En terwijl veel mensen je aanmoedigen om “van elk moment te genieten”, zijn er veel momenten en sensaties die naar voren komen tijdens je moederschapstocht.

Je zou al je gevoelens kunnen opmerken die verschijnen.Wanneer je je gefrustreerd of overweldigd voelt, let dan op die gedachten, en kijk of je ze kunt vervangen door een of andere liefhebbende persoon, hetzij gericht op jezelf, je baby of degene met wie je op dit moment worstelt. Je kunt de volgende liefdevolle vriendelijkheidmeditatie gebruiken:

Mag jij gelukkig zijn.
Mag jij gezond zijn.
Mag jij veiligzijn.
Mag jij geliefd zijn.

Eigenlijk is elk moment een gelegenheid om informele aandacht te oefenen en onze aandacht terug te brengen naar het huidige moment. ‘Hoe kan ik ooit mediteren?’ vroeg een moeder van twaalf kinderen aan de Boeddha. ‘Naast mijn drukke huishouden moet ik dagelijks ook nog een paar kilometer lopen om water te halen’. ‘Zet die dagelijkse tocht om in meditatie’, zei hij haar. ‘Breng je aandacht telkens weer terug naar de bewegingen van je lichaam, naar het lopen zelf, en je zult verlichting vinden’