De volwassenenzorg binnen Praktijk MINT richt zich op (aanstaande) ouders. De geboorte van een baby is ook de geboorte van een moeder en een vader. Wanneer je een baby krijgt, dan groeit niet alleen dat kindje eerst in je gedachten en je hart, daarna in je buik en vervolgens als kind op aarde, maar ook het moederschap (vaderschap) in jou groeit. Zwangere en pas bevallen vrouwen en hun partners kunnen bij Praktijk MINT terecht voor psychologische behandeling wanneer zij mentale klachten ervaren.

Wij voelen ons betrokken bij prenatale en postnatale moeilijkheden bij de moeder en vader, zoals depressieve klachten en PTSS na de bevalling, en de invloed daarvan op de hechting tussen ouder en kind. Daarom ambiëren wij het vroegtijdig onderkennen en hulp bieden bij het creëren van een veilige relatie tussen jou en je kind. MINT is er voor alle ouders (to be).

Afhankelijk van je hulpvraag wordt een op maat traject aangeboden. Samen stellen we een plan op zodat het weer beter met je gaat. Indien je twijfelt of jouw hulpvraag passend is binnen Praktijk MINT, kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Veel voorkomende klachten die wij behandelen:

  • Onzekerheid, faalangst, spanning
  • Angst of paniekgevoelens
  • Moeite dat bepaalde patronen zich steeds herhalen in je leven
  • Somberheid, piekeren, schuldgevoelens, postnatale depressie
  • Gevoelens van eenzaamheid en leegte
  • Je rot voelen tijdens de zwangerschap
  • Enorm opkijken tegen/zeer angstig zijn voor de bevalling
  • Teleurstelling dat de zwangerschap/bevalling niet verliep zoals je had gehoopt
  • Boosheid op jezelf, op de betrokkenen (partner/hulpverleners) of de baby
  • Moeite met de verwerking van een pijnlijke of traumatische ervaring
  • PTSS, bevallingstrauma, moeilijke, lange, heftige of ingrijpende bevalling
  • Niet kunnen genieten van de kraamtijd en je baby
  • Het moeilijk vinden om direct warme gevoelens te ervaren voor je kind
  • Overbezorgd zijn over je baby
  • Bang om je kindje of jezelf wat aan te doen
  • Nare, opdringerige en terugkerende gedachten
  • Slaapproblemen (zonder dat de baby je wakker houdt)
  • Akelige dromen, vermoeidheid, lusteloosheid
  • Geheugen- of concentratieproblemen, sneller geïrriteerd
  • Gevoelens van schaamte, schuld, frustratie en/of machteloosheid

Onze expertise

EMDR 18 jaar en ouder

EMDR is een effectieve methode voor de behandeling van de gevolgen van een traumatische gebeurtenis. Met behulp van EMDR is het mogelijk om de emotionele lading van het trauma weg te nemen. Hierdoor zullen de klachten, zoals herbelevingen afnemen.

Lees meer over EMDR behandeling 

Mindfulness

Mindfulness kan omschreven worden als ‘aandachtig zijn, je voortdurend bewust zijn van wat er hier en nu plaats vindt, zonder daarover te oordelen of het te willen veranderen’. Dat kan eigenlijk van alles zijn, zoals je gedachten, je gevoelens, je emoties of lichamelijke verschijnselen. Ze kunnen zowel positief als negatief zijn.

Lees meer over Mindfulness

Wandeltherapie

Wandeltherapie is een therapie die buiten plaatsvindt, waarbij we wandelen in de natuur. De beweging (het lopen) en de omgeving (de natuur) worden benut in de therapie.

Lees meer over wandeltherapie

Cognitieve Gedragstherapie

Bij Cognitieve Gedragstherapie staat het verband tussen denken, interpreteren, voelen en doen centraal. We proberen om de onderliggende patronen uit te dagen en om te vormen naar alternatieve/ helpende patronen. Het doel zal uiteindelijk zijn dat je beter om kunt gaan met je emotionele problemen, zoals bijvoorbeeld angst, boosheid, somberheid of schuldgevoelens.

Lees meer over Cognitieve Gedragstherapie 

Schrijftherapie

Schrijftherapie is een effectieve psychologische behandeling voor de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen. Ik schrijf samen met jou het verhaal van het trauma, zowel de feiten als de bijbehorende gedachten en gevoelens.

Lees meer over traumaverwerking middels schrijftherapie 

Psycho-educatie

Middels psycho-educatie wordt je geïnformeerd over een vastgestelde diagnose, de bijbehorende symptomen, oorzaken, het verloop en de behandelmogelijkheden.

Lees meer over psycho-educatie 

Oplossingsgerichte Therapie

In plaats van zich te verdiepen in het probleem, verdiept oplossingsgerichte therapie zich in mogelijke oplossingen. Het is een therapievorm die gericht is op het benutten van jouw sterke kanten en hulpbronnen.

Lees meer over Oplossingsgerichte Therapie 

E-health

E-health ofwel internettherapie kan ingezet worden in combinatie met face-to-face gesprekken, zodat naast de gesprekken in mijn praktijk ook thuis in de eigen omgeving aan de klachten gewerkt kan worden.

Lees meer over internettherapie

Terugvalpreventie

Terugvalpreventie betekent het proberen te voorkomen dat bepaalde psychische problemen opnieuw optreden. Tijdens de behandeling besteden we aandacht het leren herkennen van je triggers en manieren om op tijd in te grijpen, zodat de kans op een terugval verkleind wordt.

Lees meer over terugvalpreventie