De illusie van multitasking

Een deel van de ontzettende stress van het moderne leven heeft te maken met hoeveel we denken iedere dag gedaan te moeten krijgen. Multitasken raakt aan de orde van de dag, zeker met alle uren waarin we online zijn, appen, skypen en twitteren….

Maar eigenlijk bestaat ‘multitasken’ niet: ons brein kan maar aandacht aan 1 ding tegelijk schenken. We kunnen wél onze aandacht snel heen en weer laten gaan van de ene naar de volgende en dat geeft ons de illusie dat we het tegelijk doen. Wanneer we onszelf tot multitasken aanzetten, vragen we ons brein iets te doen waarvoor het eigenlijk niet ontworpen is. We kunnen het wel, maar er is een enorme hoeveelheid energie voor nodig – en we vragen beslist meer van onszelf dan goed voor ons is. Het resultaat? We raken gefrustreerd, geïrriteerd, overdonderd, verward, uitgeput: gestresst.

Onze kinderen en geliefden hebben nog steeds onze onverdeelde aandacht nodig. Hoe? Doe zo mogelijk maar 1 ding tegelijk. Doe daarna het volgende. En dan het volgende. Maar alles natuurlijk wel mindful!