Waarom zou je als partner eigenlijk meegaan? We zeiden al dat het bewezen is dat de aanwezigheid van de partner van de zwangere vrouw van invloed kan zijn op haar emotionele welzijn tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. Maar hoe werkt dat dan precies? Lees hier 8 argumenten om samen met je partner middels mindfulness voor te bereiden op alles wat komen gaat in de zwangerschap, tijdens de bevalling en het jonge ouderschap:
8 redenen om samen met je partner de mindfulnesstraining te volgen
Waarschijnlijk wil je als partner betrokken worden bij de zwangerschap. Babyspullen aanschaffen, babykamertje inrichten, naam kiezen, nadenken hoe je de zorg voor jullie kindje regelen i.c.m. je werk. En waarschijnlijk wil je ook wel weten wat je kunt verwachten van een bevalling en de medische zorg daar omheen. Ookal groeit de baby in de buik van je vriendin of vrouw, je zet immers samen een kindje op de wereld.
Door de komst van de baby, kan je relatie gaan veranderen. Jullie ontdekken mogelijk nieuwe kanten van elkaar, kunnen verassingen tegenkomen en misschien ook op de proef worden gesteld. Door nu tijdens de zwangerschap te oefenen met mindfulness, benut je de kans om nu de basis die jullie samen hebben te versterken.
Wist je dat jouw hormoonhuishouding nu ook anders is? Ook jij verandert door de zwangerschap, het ouderschap en alle praktische dingen die jullie nu moeten regelen. Er is weinig aandacht voor vaders, terwijl die ook een intens proces doorgaan. Postpartum depressies komt bij vaders ook voor! Wij vinden het heel belangrijk dat ook jij een goede bevalervaring hebt. Dat betekent dat de bevalling teamwork is. En in dat team ondersteunen barende, partner en zorgverlener elkaar.
Hoewel jij als partner geen weeën hebt en zult bevallen, ben je straks waarschijnlijk wel volop betrokken bij het bevalproces. Het is ontzettend belangrijk dat je er bent, tegelijkertijd kan dat soms ook moeilijk zijn. Vermoeidheid, verveling, ongerustheid en gemis aan controle komen vaak voor bij partners. Als je als partner goed voorbereid bent, kun je een enorme steun zijn voor je vrouw. Als partner kan je echt heel veel voor haar doen! Dit wordt makkelijker als je weet hoe je dat kunt doen. We gaan leren hoe je haar kunt helpen met de oefeningen, bij paniek en met het maken van keuzes als er bijvoorbeeld medische interventies nodig zijn.
Het ouderschap kan voor beide ouders leuk, inspirerend en ook stressvol zijn. De eerste maanden met een baby zijn ook voor jou nieuw en erg intensief. Hoe zorg je goed voor jezelf naast een drukke baan? Door tijdens de mindfulnesstraining inzicht te krijgen in waaraan jij teveel energie uitgeeft en van welke dingen je echt oplaadt, blijf je veel makkelijker in balans. Erg belangrijk ook voor het vaderschap.
Ruim 30% van de partners ziet op tegen de bevalling en heeft zorgen. De perfecte bevalling bestaat niet, er kan van alles gebeuren, hoezeer jullie samen ook denken voorbereid te zijn. We gaan leren het proberen te accepteren en onbevangen te blijven. Dit kan erg ondersteunend zijn voor je vrouw en jou. Jouw vertrouwen in haar en hoe het zal gaan, kan ontzettend helpen.
Perfecte moeders bestaan niet. Perfecte vaders ook niet. Eerlijk leren kijken naar je eigen (opvoed)valkuilen en daar vriendelijk mee om gaan is ook voor jou als partner een waardevolle les. Denk aan het inzetten van mindfulness als je je geduld verliest, tijdens gebroken nachten of de peuterpubertijd. Mindfulness kan helpen om die vader te worden die jij graag wilt zijn voor je kindje.
Tenslotte, vergeet niet dat je vaardigheden leert die je voor de rest van je leven kunt gebruiken. Meedoen aan de mindfulnesstraining kan best een tijdsinvestering zijn, maar de kans is groot dat je uit de tijd samen evenveel krijgt als je erin stopt. Het beoefenen van mindfulness is bewezen effectief bij het ervaren van angst, stress, negatieve stemming, slaapproblemen, burn-out en pijn.