Het ouderschap of de wens daarop is van grote invloed op het leven van een vrouw en haar partner. Soms verloopt alles voorspoedig. Maar het kan ook zijn dat het niet loopt zoals je had gehoopt. Wil je zwanger worden maar staan eerdere ervaringen, bijvoorbeeld jeugdtrauma’s, ziekte, geweld binnen een relatie of verlieservaringen deze wens in de weg?

Als de zwangerschap tot stand gekomen is, is een van de belangrijkste manieren om je ongeboren kind liefde te tonen te zorgen voor een gezonde lichamelijke en emotionele omgeving. Ouder word je niet bij de geboorte van een baby, maar op het moment van de conceptie. Waarschijnlijk let je op je voeding, neem je voldoende rust en ga je bewust om met eventuele medicijnen. Ondertussen kunnen allerlei nieuwe gedachten, gevoelens en vragen omhoog komen. Soms overwegend positief, maar veelal gecombineerd en soms ook overwegend negatief. In de media is er vaak vooral aandacht voor de zogenaamde ‘roze wolk’. Dit terwijl vrouwen in geen enkele andere periode in hun leven zo kwetsbaar zijn voor psychische klachten, zoals angsten en depressies. Bij sommige vrouwen worden deze klachten versterkt door de zwangerschap, bij anderen ontstaan deze klachten voor het eerst tijdens de zwangerschap.

Ondanks toenemende openheid, rust er nog steeds een taboe op het bespreken van negatieve gevoelens als somberheid, angst, onzekerheid, schuld en gevoelens van waardeloosheid. Wat geacht wordt de mooiste periode van je leven te zijn, kan (tijdelijk) geen fijne periode zijn. Dit geldt evenzeer voor vaders.

Zelfs als alle voorzorgsmaatregelen genomen zijn, kan je overvallen worden door bovenmatige stress, relatieproblemen, schuldgevoelens en niet eerder gevoelde emoties. Denk bijvoorbeeld aan meegemaakte nare gebeurtenissen, je wilt wel genieten van de zwangerschap maar het lukt niet, paniekaanvallen, verlieservaring, meemaken life-events of moeite met balans vinden. Je bent misschien overbezorgd over het kindje in je buik. Het zwanger zijn kan tegenvallen, je voelt je somber of ziet op tegen de bevalling.  Als partner kun je depressieve klachten hebben, bezorgd zijn over de gezondheid van je vrouw/vriendin en kind en of er wel pijnstilling beschikbaar zal zijn. Het kan ook zijn dat zwanger worden niet vanzelf is gegaan en als jullie wens uiteindelijk toch uitgekomen is,  kan het soms ingewikkeld te zijn om te vertrouwen op en te hechten aan de baby in je buik.

Spanningen zijn een normaal onderdeel van het leven. Gezonde spanning helpt je in de voorbereiding op de bevalling, bijvoorbeeld door bewuste keuzes te maken. Wanneer spanning of psychische klachten uitmondt in langdurige stress, hevige angst, vermijding of stemmingsproblemen, kan het fijn zijn om professionele begeleiding te zoeken bij deze lastige emoties. MINT biedt deze mogelijkheid. Samen zoeken we naar de meest passende vorm.

Veel klachten zijn goed te verminderen middels bijvoorbeeld individuele therapie: denk aan steunende contacten, cognitieve gedragstherapie of aan verwerking van nare of traumatische gebeurtenissen. Ook biedt MINT mindfulnesstraining voor zwangeren en partner.

Psychotherapie

Therapiegesprekken kunnen helpen om emotionele blokkades op te heffen. De aard van de ervaring en de ernst van de klachten bepalen samen met jouw wens welke behandeling we kiezen en hoe lang we nodig hebben.  EMDR is een vorm van traumatherapie die meestal heel goed werkt. Maar ook rouwtherapie, cognitieve gedragstherapie, inzichtgevende therapie of een combinatie van technieken kan ingezet worden om te zorgen dat je klachten afnemen. Uiteraard zijn ook partners welkom.

Mindfulnesstraining

Hoe goed je je ook voorbereidt op de bevalling, het blijft onzeker hoe deze zal gaan. Het is heel normaal dat dit spannend is! Mindfulness leert je daarmee omgaan, zodat onzekerheid of spanning het genieten van de zwangerschap en een goede bevalling niet in de weg staan. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het beoefenen van mindfulness effectief is bij het ervaren van angst, stress, negatieve stemming en pijn in het algemeen. Ook is gebleken dat het beoefenen van mindfulness door de moeder tijdens de zwangerschap een positief effect heeft op de sociaal-emotionele ontwikkeling en het temperament van de baby. Het integreren van mindfulness tijdens de zwangerschap kan een alternatief bieden voor farmaceutische interventies.