Ouder zijn, het is geweldig! Meestal.. maar er zijn ook momenten dat het moeilijk is, kwetsbaar of overweldigend. Ouderschap valt immers niet altijd mee. Soms valt het zelfs tegen. Een baby of peuter vraagt veel van je als ouder. Vermoeidheid kan een behoorlijke impact hebben. Het ouderschap kan verschillende emoties in je losmaken. Misschien denk je dat iedereen het moederschap leuk vindt, maar jij niet en dat je een waardeloze, ondankbare moeder bent.

De ontwikkeling en opvoeding van je kind kunnen veel onzekerheid, vragen en zorgen oproepen. Ontwikkelt mijn kind zich wel goed? Waar komt dat gedrag toch vandaan? Doe ik het wel goed als ouder? Hoe voorkom ik dat mijn kind last krijgt van mijn problemen? Wellicht wil je het perfect doen voor je kind en zie je nu alleen maar wat je niet goed doet? Heb je een prachtig kind gekregen, maar lukt het niet om er van te houden?

Of heb je door een nare bevalling, een postpartum-depressie of andere omstandigheden het idee dat de relatie met je baby of kind niet goed gevormd is en wil je daar wat aan doen? Ken je schuldgevoelens omdat je weet hoe belangrijk prille hechting is en je kind onschuldig toch problemen kan krijgen? Of wanneer je merkt dat het grootbrengen met veel stress gepaard gaat, staat de ouder-kindrelatie onder druk? durf je er niet met familie of vrienden over te praten uit angst dat ze je gek vinden?

Het vroegtijdig onderkennen en hulp zoeken helpt bij het creëren van een veilige relatie tussen jou en je kind. Ik wil je graag ondersteunen.  MINT is er voor alle ouders (to be).  Wanneer dit relevant is, wordt ook je kind bij de behandeling betrokken. Jullie moeten immers samen verder.

Coaching

Hoe goed je je ook voorbereidt op de bevalling, het blijft onzeker hoe deze zal gaan. Het is heel normaal dat dit spannend is! Mindfulness leert je daarmee omgaan, zodat onzekerheid of spanning het genieten van de zwangerschap en een goede bevalling niet in de weg staan. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het beoefenen van mindfulness effectief is bij het ervaren van angst, stress, negatieve stemming en pijn in het algemeen. Ook is gebleken dat het beoefenen van mindfulness door de moeder tijdens de zwangerschap een positief effect heeft op de sociaal-emotionele ontwikkeling en het temperament van de baby. Het integreren van mindfulness tijdens de zwangerschap kan een alternatief bieden voor farmaceutische interventies.

Psychotherapie

Therapiegesprekken kunnen helpen om emotionele blokkades op te heffen. De aard van de ervaring en de ernst van de klachten bepalen samen met jouw wens welke behandeling we kiezen en hoe lang we nodig hebben.  EMDR is een vorm van traumatherapie die meestal heel goed werkt. Maar ook rouwtherapie, cognitieve gedragstherapie, inzichtgevende therapie of een combinatie van technieken kan ingezet worden om te zorgen dat je klachten afnemen. Uiteraard zijn ook partners welkom.