WPPSI-IV: Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence – 4e versie
De nieuwe IQ test voor peuters en kleuters

WPPSI-IV  IQ-test

De WPPSI-IV-NL is een intelligentietest voor kinderen van 2 jaar en 6 maanden tot en met 6 jaar en 11 maanden voor het beoordelen van de cognitieve vaardigheden. De test bestaat uit twee versies, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

De testbatterij voor de jongste leeftijdsgroep is voor kinderen onder de 4 jaar (versie 2;6 – 3;11 jaar) bestaat uit 6 primaire subtests en 1 vervangende subtest.

De testbatterij voor de oudste leeftijdsgroep is voor kinderen vanaf 4 jaar oud (versie 4;0 – 6;11 jaar) bestaat uit 10 primaire subtests, 3 vervangende subtests en 2 optionele subtests.

Afname WPPSI-IV

Een IQ-meting bestaat uit een aantal taken en opdrachten die meet hoe goed kinderen kunnen leren en wat de sterke en kanten van het kind zijn. Tussendoor wordt er een pauze gehouden. Behalve uitgerust zijn en goed ontbeten hebben op de dag van het onderzoek, hoeft een kind zich niet voor te bereiden op het onderzoek.

Hoe lang duurt het onderzoek?

De gehele afname van de versie oor de -4 jarige kinderen bestaat uit maximaal zeven subtests en duurt gemiddeld zo’n 50 minuten.

De versie voor kinderen van 4 tot 7 jaar bestaat uit maximaal 15 subtests. De afnameduur hiervan is gemiddeld zo’n 70 minuten.

WPPSI-IV scores

De WPPSI-IV voor -4 jarigen berekent naast een Totaal IQ scores op de volgende primaire indexen:
Verbaal Begrip | Visueel-Ruimtelijk | Werkgeheugen

De WPPSI-IV voor +4 jarigen berekent naast een Totaal IQ scores op de volgende primaire indexen:
Verbaal Begrip | Visueel-Ruimtelijk | Fluid Redeneren | Werkgeheugen | Verwerkingssnelheid

Vergoeding en tarieven

Vergoeding: Onderzoek wordt volledig vergoed voor kinderen en jongeren die woonachtig zijn in de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen, Castricum, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. De totaal bestede tijd wordt door de behandelaar gedeclareerd bij uw gemeente. Dit geldt alleen wanneer je in het bezit bent van een verwijsbrief van de huisarts, Centrum Jeugd en Gezin, een medisch specialist, of een jeugdarts van de GGD.

Tarieven: Mocht jouw kind niet in aanmerking komen voor vergoeding of wil je de behandeling zelf betalen, dan hanteer ik voor intelligentieonderzoek met de WPPSI-IV het particuliere tarief á € 595. Het tarief omvat de testafname in mijn praktijkruimte in Alkmaar, uitwerken van het onderzoek, uitgebreid verslag met uiteenzetting van de resultaten, een sterkte en zwakte analyse en advies op maat. In een eindgesprek worden de bevindingen toegelicht. Vooraf vindt er een intakegesprek plaats (á 120 euro).

Verhuur WPPSI-IV

Bij Praktijk MINT is het voor orthopedagogen en (GZ-)psychologen mogelijk om de WPPSI-IV te huren. Klik hier voor meer informatie.