Mindfulness voor Kinderen 7-12 jaar

Voor wie: kinderen met een vol hoofd, met spanning in hun lijf, die dromerig zijn, die veel piekeren of willen leren aandachtig en geconcentreerd te zijn.

Tijdens de training Mindfulness kindertraining in Alkmaar leren kinderen in een kleine groep van circa 6 kinderen tot rust te komen, zich beter te concentreren, beter omgaan met de vele prikkels in de buitenwereld, maar ook hoe zij anders om kunnen gaan met lastige gevoelens en gedachten. Tussen de bijeenkomsten in oefenen de kinderen thuis samen met de ouder(s).

Start: 5 wekelijkse bijeenkomsten van 1 uur op woensdagmiddag van 14:15 tot 15:15 uur in Alkmaar. Voorafgaand aan de start van de training en na afloop vindt er een ouderbijeenkomst plaats.

woensdag 18 januari 2023
woensdag 25 januari 2023
woensdag 1 februari 2023
woensdag 8 februari 2023
woensdag 15 februari 2023

Door wie: Marije Claessens-van den Wijngaard, orthopedagoog, GZ-psycholoog kind&jeugd en gecertificeerd mindfulnesstrainer

Locatie: Movinglife pilates studio, Laat 95 in Alkmaar

Wat is mindfulness voor kinderen?

Mindfulness voor kinderen kan zweverig klinken, maar dat is het eigenlijk niet. Het is heel praktisch toepasbaar in het dagelijks leven en de opvoeding. Mindfulness kan goed helpen bij stress, angst en depressieve gevoelens. Ook bij kinderen helpt een paar minuten stilzitten en met aandacht ‘naar de adem gaan’ heel goed. Zo kan de mindfulness kindertraining in Alkmaar hen helpen als ze veel last van onrust hebben, om even rustig naar hun buik te ademen en zich naar binnen te keren. Je kind leert hoe die kan omgaan met prikkels en emoties en hoe die zich kan ontspannen of zich beter kan concentreren.

Mindfulness gaat over aandacht. Het betekent simpelweg: bewust zijn van de huidige ervaring in zijn puurheid. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd en je te verbinden met hoe het leven zich nu aan je voordoet. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Ook als er iets vervelends gebeurt. Mindfulness leert je dat je een keuze hebt. Niet in wat je overkomt, maar wel in hoe je daarop reageert. De methode werd al in de jaren zeventig bedacht door de Amerikaanse Jon Kabat-Zinn, om mensen te leren omgaan met stress, angst en pijn.

Wat is de training Mindfulness voor Kinderen niet:

  • Een ontspanningscursus. We oefenen met de kinderen om aandacht te hebben voor hun lichaam, gedachten en gevoelens. Ook het oefenen thuis kan aanvankelijk onwennig zijn en onrust oproepen. De positieve effecten er van worden meestal pas na enkele weken trouw oefenen merkbaar.
  • Een groepstherapie. Er wordt geen nadruk gelegd op waar een individueel kind tegenaan loopt. Er wordt geoefend met aandacht, (korte) meditaties, yoga, gedachten en gevoelens herkennen en daarop reageren, middels leuke, speelse oefeningen.